Coneixements

NOVETATS ABRIL 2022

Aquest mes us recomanem…

Al bosc no hi ha silenci : la comunicació d’animals i plantes / Madlen Ziege

 Si algú pensa que al bosc regna el silenci és perquè no hi ha parat mai l’orella! Els animals i les plantes es comuniquen constantment de les maneres més diverses. Sabíeu que els fongs paren trampes? O que els peixos menteixen? Els humans no som els únics que tendim a exagerar i a dir mentides. Però, com ho fan? Qui intercanvia informació amb qui i per què? Les plantes, per exemple, hi senten? Hi veuen els fongs? Madlen Ziege, biòloga del comportament, arriba al fons de la qüestió i desvela el misteri de la comunicació a la natura, i ens trasllada a un món fascinant, on trobarem plantes que canvien de figura, aranyes que cacen amb llaç, peixos pescadors, ocells ballarins i conills que construeixen tanques. En aquest llibre descobrirem per què els ocells escenifiquen danses i les plantes estableixen recompenses, i per què a vegades el silenci també és or per a les balenes.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Altamente capaces (y divergentes) / Rafael Pardo Fernández, Luz González Rubin

Aquest llibre ve a cobrir la gran mancança de la literatura prèvia sobre Altes Capacitats intel·lectuals, que tradicionalment s’ha centrat en els nens, les mancances dels programes educatius escolars o les definicions tècniques. El nostre enfocament és diferent:  Quin tipus de vida porten aquelles persones amb intel·ligència notable, que mai no van rebre el diagnòstic de les seves altes capacitats? Com van viure l’escola en una època en què ningú no es va interessar per les seves necessitats? Quin tipus d’amistats van triar? Quina és la relació quotidiana amb l’art i la creativitat? Quin tipus de manies o obsessions tenen? Com eduquen els seus fills, alguns dels quals han heretat el seu talent? Amb un estil àgil i amè, recollint nombrosos testimonis personals, els autors esbossen un retrat quotidià de la vida d’aquestes persones altament capaces… i divergents.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


¿Cómo sobrevivir al mundo que viene? : un análisis de todos los cambios políticos, sociales y económicos de las próximas dos décadas y cómo preparase para ellos / Antonio Sola, Fernando Carrera

El món en què hem viscut els darrers quaranta anys ha deixat de tenir sentit. La desaparició de la política tradicional, la decadència de les ideologies i l’apogeu dels populismes han donat lloc a un entorn diferent que ha arribat per quedar-s’hi. Els processos migratoris, la integració cultural, els canvis geopolítics actuals o la revolució tecnològica que estem experimentant constitueixen alguns dels seus trets principals.

Tot i això, aquest nou món, encara que no està exempt de riscos, amenaces i pèrdues, és alhora un punt de partida fascinant, ple de reptes i estímuls. Si entenem els canvis que ens esperen, podrem resoldre els problemes de la nostra vida i trobar solucions que passen pel pensament col·lectiu, una nova participació de les persones a la política, la democràcia digital directa o la humanística, la política vista des del punt de vista de l’ésser humà. Un procés que, si volem tenir èxit, haurem d’emprendre junts. Aquest llibre, escrit per dos experts en estratègia política, és la millor guia per enfrontar el nou món que ve i sortir-ne victoriós.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Guía musical de Londres : de Abbey Road al Ministry of Sound / Patricia Godes ; prólogo de Jesús Ordovás

Londres és, sens dubte, una de les grans capitals mundials de la música. Des de sempre, però en major mesura a partir dels anys cinquanta, la capital britànica ha absorbit ritmes, sons i cançons dels més diversos llocs: Amèrica del Nord, el Carib, les antigues colònies, la vella Europa i, també, altres zones del Regne Unit. Gran part de la música moderna, siguin quals siguin el seu estil i l’esperit que la inspira -pop, rock, punk, soul, jazz o folk, sense oblidar el reggae i els rituals contemporanis de les pistes de ball-, s’ha forjat a Londres, als seus carrers, en els seus grans i petits teatres, en els despatxos dels seus mánager, en els seus pubs… Al llarg d’aquesta Guia musical de Londres t’oferim un viatge per les últimes dècades recordant a artistes i grups llegendaris que han deixat la seva petjada a la ciutat, com els Rolling Stones, els Beatles, Pink Floyd, Fairport Convention, Led Zeppelin, David Bowie, Amy Winehouse, Queen, Sex Pistols o els Clash, i també visitant llocs emblemàtics, com l’estudi de Abbey Road i el seu famós pas de zebra; el Marquee, amb els seus mítics concerts; el Blitz i els seus new romantics; el Batcave, amb els seus pèls cardatges i maquillatges d’ultratomba; musicals immortals, com el Rocky Horror Xou, o el Ministry of Sound i la seva cèlebre pista de ball. Una completíssima guia que inclou nombroses anècdotes, fotos històriques, plànols de la ciutat i deu rutes per a seguir els passos dels grups i artistes més emblemàtics que han trepitjat els carrers de Londres.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


L’Ebre : 50 raons per estimar-lo / textos: Arturo Gaya ; fotografies: Maria Elena Maureso

El músic tortosí Arturo Gaya recupera el vell ofici de periodista amb una guia personal per viatjar pel curs de l’Ebre: una gran regió natural, amb lligams culturals, històries i llegendes que banyen les seues aigües.  Gaya proposa una identitat riberenca que s’adquireix pel fet d’haver nascut o viure a la vora d’un riu: “El riu es el teu paisatge, la teua banda sonora i la teua memòria. Amb el pas dels anys creix en tu mateix la necessitat d’anar riu amunt o riu avall per conèixer mes coses i mes gent.” A traves de 930 quilometres, l’Ebre recorre Cantàbria, Castella, Euskadi, La Rioja, Navarra, l’Aragó i Catalunya. Amb un registre narratiu personal i fotografies preses en ruta per la seua companya, Maria Elena Maureso, l’autor descriu l’Ebre i proposa 50 raons per estimar-lo.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Economia en el canvi climàtic : full de ruta cap a la societat frugal / Joan Vila

El llibre pretén ajudar el lector a comprendre els camins per resoldre la crisi climàtica que pateix la Terra. Lluny de basar-se només en els canvis tecnològics, passa revista als problemes econòmics que fan que la tecnologia no sigui capaç de frenar ella sola l’augment de concentració de CO2 i altres gasos causants de l’escalfament del planeta.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


El que vaig aprendre a secundària : reflexions d’una professora / Dolors Sanahuja Torres

“Sóc professora de secundària, he exercit prop de quaranta anys i gairebé sempre he estimat la meva feina”. Així arrenca l’autora les seves reflexions sobre l’ofici d’educar. Perquè aquest llibre es ple d’amor per la docència i per als nois i noies que cada dia omplen les aules dels instituts. Dolors Sanahuja aborda els reptes educatius a secundària a partir de tres grans temes: la complexitat del fet educatiu, que significa conèixer i comprendre els alumnes que tenim a classe, mes enllà del seu rol d’estudiant; els aprenentatges des de la pràctica, experiències viscudes a l’aula, amb les famílies o dins la comunitat escolar; i la manera d’exercir la tasca docent, o com transmetre coneixements, valors i models.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Mal (educadas) / María Florencia Freijo

Bones esposes, concubines, amants, filles, mares. Segles de (mala) educació han insistit a formar les dones com a bones servidores, sempre al servei d’un altre. Fins i tot quan l’escola estava fora del seu abast, aquests ensenyaments inorgànics es repetien fins a convertir-se en un substrat permanent que encara avui impulsa les dones a complir milers de mandats.

Això és el que sosté María Florencia Freijoen (Mal) Educades: que les dones han estat i encara són preparades, tant des de l’educació formal com la informal, per estimar sense condicions a risc de quedar-se soles, per limitar el seu propi poder i per cedir espais i llibertats. Amb una mirada històrica aguda i una escriptura lúcida i personal, l’autora troba en aquesta mala educació el fil que ha unit durant segles, i encara segueix unint, les destinacions de moltíssimes dones que sempre van merèixer més.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Manifest per als herois de cada dia : activa el positivisme, maximitza la productivitat, serveix el món / Robin Sharma

Durant més de vint-i-cinc anys, Robin Sharma, el llegendari expert en lideratge i en excel·lència, ha ensenyat discretament a titans dels negocis, a colossos de l’esport professional i a superestrelles del món de l’espectacle un sistema revolucionari que els ha ajudat a convertir les seves màximes aspiracions en resultats diaris palpables.

Ara, a Manifest pels herois de cada dia -la seva obra mestra-, l’innovador Robin Sharma ha destil·lat els principis fonamentals, els protocols i les tàctiques del seu mètode dementoring per crear una obra de gran valor que és, alhora, un compendi d’estratègies per assolir una productivitat inesgotable, un manual per portar una vida incomparable i una guia universal per arribar a ser un líder espiritual capaç de portar el món a remolc teu.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Sa i vegà des de l’esmorzar / Marta Castells

Habitualment, ens llevem amb presses i esmorzem sense pensar-nos-hi gaire: el que sigui per arrencar ràpid! D’altra banda, els que triem menjar vegetarià o vegà ens trobem que l’esmorzar és l’àpat més complicat, perquè, un cop hem eliminat els aliments d’origen animal, costa trobar com omplir l’entrepà sense avorrir-se de menjar sempre el mateix. Considerant tot això, Marta Castells, professora de cuina natural i saludable, ha revisat els principals ingredients de l’esmorzar per adaptar-lo, d’una manera senzilla i imaginativa, a una dieta vegana. En aquest llibre trobaràs un recull de receptes i propostes, saludables i de ràpida elaboració, per preparar un esmorzar deliciós amb ingredients 100% vegetals, de fàcil digestió, que en comptes d’aportar calories buides a la dieta, estan plens de nutrients que alimenten de la manera més saludable.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Salvem els mots / Jordi Badia i Pujol

A cal dentista, hi aneu quan teniu una “dent corcada” o una “càries”? Per assistir a una celebració, “us arregleu”, hi aneu “mudats” o ben “empolainats”? Trobeu que l’alemany es un idioma “enrevessat” o “complicat”? La llengua ens ofereix expressions sinònimes per parlar del nostre entorn o de les accions que fem cada dia, però d’alguns d’aquests mots n’abusem i, sense voler, fem que uns altres vagin caient en desús. I quan un mot o una locució perden pistonada, tenen molts números d’extingir-se.

El lingüista Jordi Badia, amb aquest llibre, vol reivindicar totes aquelles paraules i expressions que actualment són a la corda fluixa perquè han estat arraconades per la pressió del castellà, o be perquè formes sinònimes, sovint no tan precises, n’han acabat ocupant l’espai genuí.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Una Breu història de la igualtat / Thomas Piketty ; traducció d’Imma Estany Morros

Aquest llibre presenta una història de la desigualtat entre classes socials. O potser, per dir-ho millor, una història de la igualtat; perquè l’obra posa l’èmfasi en aquesta dimensió optimista: a llarg termini, existeix una tendència de fons que condueix cap a la igualtat social, econòmica i política. Es tracta, en primer lloc, d’un procés polític i ideològic, i és conseqüència de les lluites i les revoltes contra la injustícia. També és fruit d’un procés d’aprenentatge col·lectiu. Malauradament, aquest procés sovint es veu debilitat per l’amnèsia històrica, el nacionalisme intel·lectual i la compartimentació del coneixement.      

En aquest breu llibre divulgatiu, destinat a un públic ampli, Thomas Piketty presenta una síntesi del que ha estat la desigualtat al llarg de la història i amb un enfocament multidisciplinari es manifesta optimista: existeix una tendència molt arrelada que condueix a una igualtat més gran.

Veure’l la catàleg Aladí aquí


La Vella companya : els meus trenta anys de lluita contra la depressió / Anxo Lugilde

Depressius, sortiu de l’armari! Amb aquesta contundència el periodista Anxo Lugilde es dirigia als que com ell viuen condicionats per la pesant llosa de la depressió. Va ser el novembre del 2020, primer a la ràdio i després en una crònica personal que va publicar a La Vanguardia i que va tenir un gran ressò a les xarxes, posant de relleu que eren molts els que l’acompanyaven en aquell mateix trajecte.

La Vella Companya és una crònica que transita amb ironia per la vida professional i personal d’algú que des de jove conviu amb aquesta malaltia, que irromp a la vida amb un pla exterminador i a la qual només es pot combatre en un camp de batalla que no és un altre que el propi cos.

Aquest és un testimoni commovedor i feroç, una carta oberta als camarades depressius que pretén obrir el camí de la visibilitat i ajudar en tot el que es pugui els que pateixen encara aquest terrible estigma.

Veure’l al catàleg Aladí aquí