Coneixements

NOVETATS NOVEMBRE 2021

Dietaris / Stefan Zweig 

Els dietaris de Stefan Zweig comprenen prop de trenta anys de la vida de l’escriptor, i per la seva espontaneïtat són un document irreemplaçable, a mes d’un gran contrapunt a la seva autobiografia, El món d’ahir. Les pàgines d’aquest volum, sovint dictades per la urgència del moment, però tan lúcides com els seus textos mes treballats, ens descobreixen el dia a dia de l’escriptor a Viena, París, Zuric o Berna—on va cultivar l’amistat d’altres intel·lectuals, com ara Émile Verhaeren, Romain Rolland i Rainer Maria Rilke—, o la fascinació que li van produir dues ciutats americanes com Nova York i Rio de Janeiro. Però també ens revelen l’íntim horror que va suposar per a Zweig la Gran Guerra i, dos dècades mes tard, la deriva totalitària i antisemita del continent i l’ascens del nazisme, que el van empènyer a buscar desesperadament un recer lluny del descoratjador ensorrament d’Europa. Aquests dietaris ens ofereixen un cop mes la veu del gran cronista del món d’ahir, que en molts moments sembla continuar revelant-nos el d’avui i potser fins i tot el de demà.

Veure’l al catàleg Aladí aquí

La Doble jornada : familias trabajadoras y la revolución en el hogar / Arlie R. Hochschild, Anne Machung

Hochschild y sus investigadores asociados entrevistaron a cincuentaparejas y observaron una docena de hogares a lo largo de las décadasde 1970 y 1980, para explorar la brecha de ocio entre hombres ymujeres. La investigación demostró que las mujeres aún se hacen cargode la mayoría de las responsabilidades del hogar y del cuidado de losniños a pesar de su ingreso en la fuerza laboral. Esta «doble jornada» afectaba a las parejas, provocando sentimientos de culpa, tensiónmarital, falta de interés sexual y sueño. Por otro lado, Hochschilddifundió las historias de algunos hombres que compartieron por igual la carga del trabajo doméstico y el cuidado de los niños con susesposas, demostrando que si bien es poco común, es una realidad para algunas parejas. La investigación presentaba además una clara división entre las preferencias ideológicas de los géneros y las clases sociales. Sumando el tiempo en el trabajo remunerado, el cuidado de los niños y las tareas del hogar, descubrió que las madres trabajadoras dedican un mes de trabajo al año más que sus cónyuges.

Veure’l al catàleg Aladí aquí

Erasme de Rotterdam : esplendor i decadència d’un humanista / Stefan Zweig

Erasme de Rotterdam, la primera persona «a adquirir consciència d’europeu, el primer pacifista militant, el defensor més eloqüent de l’ideal humanístic», va ser, gràcies a la seva crítica de la teologia cristiana i de l’Església catòlica, un veritable pioner de la Reforma. Tanmateix, quan catòlics i protestants van provar de guanyar-lo a la seva causa en la disputa religiosa que enfrontava Luter i el papa, el que probablement fou l’intel·lectual més insigne del seu temps va evitar prendre partit en el conflicte que amenaçava d’ensagnar el continent. En aquest assaig extraordinari, publicat originalment el 1934, Stefan Zweig, profundament afligit per la deriva totalitària que havia pres l’Europa del seu temps, relata la vida d’Erasme amb la simpatia d’un esperit afí, d’algú que obvia els cants de sirena dels radicalismes i aixeca la veu en els moments més convulsos precisament per reivindicar el valor de la paraula, la raó i la concòrdia.

Veure’l al catàleg Aladí aquí

Estava preparat per a tot menys per a tu / Albert Espinosa

En aquesta vida, el que és important no ho ensenyen, però un cop ho has après, ja no ho oblides. Sempre he cregut que les paraules són importants per sanar-te. En aquest llibre he mirat de dipositar tota la meva experiència i allò que he après de les moltes persones que han decidit transmetre’m la seva saviesa: els secrets i l’energia que desprenen els grocs amb qui he coincidit a la vida.

M’agradaria que aquest llibre fos una farmaciola de bufades energètiques per molts tipus de mals i, sobretot, per a l’ànima. L’he escrit amb l’esperança que alguna d’aquestes bufades us activi la il·lusió, us allunyi del problema que ara teniu i us torni al camí de l’alegria si us trobeu en un moment vital difícil. També tinc clar que vull que aquest llibre sigui il·lustrat, que tingui uns dibuixos ben bonics que us facin anar d’una bufada a l’altra. Bufeu i gaudiu.

Veure’l al catàleg Aladí aquí

Madres que no saben amar : cómo superar las secuelas provocadas por una madre narcisista / Karyl McBride

¿Por qué soy tan insegura? ¿Cómo puedo dejar de dudar de mí misma? ¿Alguna vez me sentiré digna de amor? ¿Por qué, por más que me esfuerce, siempre tengo la sensación de no estar a la altura?

Si con frecuencia te formulas alguna de estas preguntes… es probable que fueras criada por una madre narcisista.

Basándose en su experiència personal así como en años de investigación y consulta clínicas, la psicoterapeuta Karyl McBride presenta el primer manual profesional para que las hijas de madres egoístas y/o centrades en sí mismas superen las secuelas del narcisismo materno.

Veure’l al catàleg Aladí aquí

No es lugar para mujeres : la historia de las doctoras que dirigieron el hospital más extraordinario de la primera guerra mundial / Wendy Moore 

Las doctoras británicas Flora Murray y Louisa Garrett Anderson lo dejaron todo cuando estalló la primera guerra mundial, incluyendo su lucha activa por el derecho al voto de la mujer, para trasladarse a Francia donde crearon dos pequeños hospitales militares. A pesar de que en su país las mujeres no podían atender a hombres, sus capacidades médicas y organizativas resultaron ser tan impresionantes que, en 1915, el Ministerio de la Guerra les pidió que regresaran a Londres y pusieran en marcha un nuevo hospital militar en un enorme y antiguo hospicio abandonado en la calle Endell de Covent Garden.

Veure’l al catàleg Aladí aquí

Practica la inteligencia emocional plena : mindfulness para regular nuestras emociones / Natalia Ramos Díaz, Olivia Recondo Pérez, Héctor Enríquez Anchondo

Para el desarrollo de la inteligencia emocional plena, los autores han diseñado el programa explicado eneste libro. Se ha demostrado que este entrenamiento ayuda de forma efectiva a los individuos a regular sus estados emocionales, tiene un efecto significativo en el bienestar personal e incrementa la capacidad de apreciar lo positivo, disminuye las intrusiones relacionadas con los problemas cotidianos y aumenta la concentración. Además, las personas que han recibido este entrenamiento mejoran sus relaciones con otras personas, logrando un mayor nivel de empatía y se responsabilizan más de sus problemas. Por último, este entrenamiento también ayuda a los participantes a sentirse más satisfechos con su ocupación profesional así como a tener más claros los objetivos que desean alcanzar en sus vidas.

Veure’l al catàleg Aladí aquí

Sobre la felicitat / Epicur

¡És possible una vida feliç? Epicur ens ensenya que sí, a condició que entenguem que la felicitat és el plaer de viure sense dolor al cos ni pertorbació a l’esperit. I també ens ensenya que per aconseguir-ho hem de deixar de banda les superxeries dels opinadors i reflexionar pel nostre compte amb lucidesa. D’això tracten els dos breviaris essencials que recull aquest volum.

Veure’l al catàleg Aladí aquí

Solteres i encantades : sobre l’estigma de la solteria femenina i com esquivar-lo / Núria Viladomat i Canudas

US HAN PREGUNTAT MAI SI TENIU PARELLA? I QUAN RESPONEU QUE NO, US HAN MIRAT AMB CARA DE COMPASSIÓ I HAN INTENTAT CONSOLAR-VOS AMB UN “NO PATEIXIS, QUE AVIAT LA TROBARÀS”? Segurament, la resposta es que sí, i aquest llibre parla concretament d’això. De l’estigma social que gira entorn de la solteria femenina, precisament pel fet de ser dones i de voler ser independents. Les dones sovint experimentem la solteria com un temps de tristesa vaga i anhel romàntic frustrat, un buit feixuc entre parella i parella que hem de transitar. Però, realment, la solteria ha de ser així? Que ens passa a les dones quan no tenim parella? En una societat que està pensada per a dos, com es pot viure sent una? Contestar aquestes preguntes i deixar enrere els prejudicis, viure de manera independent, gestionar la sexualitat, la soledat o la vida afectiva sent soltera són algunes de les respostes que t’ofereixo al llarg del llibre. Respostes que he trobat a partir de la meva experiència com a soltera i la de moltes altres dones que m’han ofert generosament la seva. Perquè entre totes deixem de viure la solteria com un parèntesi i li donem la categoria vital que te, de plenitud, independència, vitalitat i infinites opcions.

Veure’l al catàleg Aladí aquí