Coneixements

NOVETATS OCTUBRE 2021

Filla de l’1 d’octubre : relat personal de tres anys de compromís polític / Laura Borràs

La Laura Borràs considera que l’1 d´octubre va néixer políticament i, en aquest relat en primera persona explica com ha estat el trajecte que la va portar del món de la literatura i la docència universitària al de la política activa. Un recorregut que comença el novembre del 2017 I quan la meitat del Govern va ser empresonat i l’altra meitat era a l´exilií, i acaba el novembre del 2020 I quan ella va guanyar les primàries de Junts per concórrer a les eleccions com a candidata a la presidència de la Generalitat. Un document personal que repassa un període de tres anys plens d´esdeveniments que l’han marcat per sempre, que també ens han marcat per sempre col·lectivament i que mira cap al futur d’una Catalunya independent amb il·lusió i determinació.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Fruits silvestres comestibles / text i fotografies Àngel M. Hernández Cardona, Joaquim Pérez Raventós

Aquesta és una guia pràctica que tracta dels fruits comestibles silvestres, que es fan espontàniament al medi natural.

Inclou 29 fitxes a doble pàgina amb fotos dels fruits i d’altres parts de la planta, especialment de fulles i de flors. Els textos descriuen de forma planera la seva localització i l’època de fructificació. Tot plegat ajuda a identificar els fruits comestibles i a no confondre’ls amb fruits metzinosos o simplement no comestibles.

Respecte als usos alimentaris, s’indiquen les característiques gustatives dels fruits, la manera de consumir-los, els seus valors nutricionals i dietètics, així com els beneficis que reporten a la salut.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Interseccionalitat : desigualtats, llocs i emocions / Maria Rodó-Zárate

La interseccionalitat és una proposta sorgida del feminisme Negre dels Estats Units als anys vuitanta que ha influït de manera central en la concepció de les desigualtats socials i la discriminació, tant en la investigació en ciències socials com en els moviments socials i en les administracions públiques. La seva premissa bàsica és que no es pot entendre la desigualtat des d’un sol marc explicatiu (com el gènere, la raça, la classe o l’edat) sinó que cal considerar la interrelació entre ells per entendre com es configura. Amb aquest llibre es porten al nostre context els debats que hi ha en l’àmbit internacional sobre el concepte i es proposa una aproximació pròpia: la consideració del lloc com a element constitutiu de les dinàmiques interseccionals i la incorporació de la dimensió emocional en l’anàlisi de les desigualtats. S’aporten eines concretes per aplicar marcs interseccionals a la investigació, nous conceptes per reflexionar sobre les pròpies posicions d’opressió i privilegi i elements per encarar alguns dels reptes polítics actuals: les exclusions dins els feminismes, la relació entre la lluita de classes i altres eixos de desigualtat, la crítica antiracista als moviments feministes i d’esquerres o el sorgiment de nous subjectes polítics.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Ni rosa ni azul : pautas para educar en igualdad / Olga Barroso

¿Se ha parado a pensar alguna vez que el mundo sigue sin ser igual para las niñas que para los niños, que las mujeres siguen sin tener las mismas oportunidades que los hombres? Como padres, madres, educadores, profesionales del ámbito de la infancia no podemos obviar este hecho si queremos educar adecuadamente a quienes serán los hombres y las mujeres del mañana. Hoy en día, para las niñas sigue siendo más difícil construir una autoestima fuerte y los niños siguen encontrando muchos obstáculos para poder expresar abiertamente sus emociones, para vivir sin tener que hacerse los duros. Sin duda, se han logrado grandes avances en materia de igualdad, pero aún esta igualdad no es plena, como demuestran las alarmantes cifras de hombres que maltratan a sus parejas en las relaciones afectivas, la discriminación salarial, el mayor desempleo femenino, la todavía escasa presencia de las mujeres en puestos de responsabilidad política, social, cultural y económica, o el mayor tiempo que las mujeres dedican al cuidado del hogar en relación con los hombres. La igualdad tampoco es real porque seguimos tratando y educando de un modo diferente a los niños y a las niñas.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Per què mengem? : l’origen de 47 plats habituals / Albert Vidal

Els plats que formen la cuina catalana han evolucionat al llarg de la història, fins assolir una gran acceptació que fa que siguin valorats i apreciats. Us presentem la història i evolució de quaranta-set menjars ben coneguts, fins i tot podríem dir que populars que, de ben segur, ni que sigui en alguna ocasió, els heu tastat. Parlem, entre d’altres, de l’amanida, la botifarra amb mongetes, el bacallà a la llauna.

Veure’l al catàleg Aladí aquí


Una educació rebel : el poder de transformar la societat / Cristian Olivé

En educació, anar a contracorrent no es una simple actitud; ser rebels es una convicció per caminar cap a la societat que volem. Un dia, de sobte, vam decidir deixar de situar el focus en l’objecte d’estudi i vam posar-lo en els joves, els autèntics protagonistes del procés d’aprenentatge i del canvi. I aleshores vam entendre que, perquè els joves fossin els autèntics protagonistes, també calia fer un gir en el nostre paper com a docents, com a famílies i com a societat.

Veure’l al catàleg Aladí aquí