Història, Geografia i Biografies

Descarrega

Història mundial de catalunyaTítol: Història mundial de Catalunya

Autor/a: Borja de Riquer

Editorial: Edicions 62, 2018

Signatura: 9(46.71) His

Sinopsi: Per primera vegada, la història de Catalunya explicada amb una concepció plural i universal. Sota la direcció del catedràtic d’Història Borja de Riquer, un llibre d’història rigorós i alhora divulgatiu, ordenat per dates clau, en el qual un centenar d’historiadors i experts en cada època i matèria ens ofereixen un retrat de com Catalunya s’explica amb el món i, també, del que Catalunya ha aportat a Europa i al món des de la Prehistòria fins als temps contemporanis. Una història mundial de Catalunya amb una concepció global, oberta, plural i universal que, inspirada en la historiografia francesa més moderna, transcendeix els llocs de la memòria habituals. Polifònica, accessible i amb exigència crítica, aquesta Història mundial situa Catalunya dins d’un context global i universal i es qüestiona i ajuda a entendre el passat, el present i el futur del nostre país en relació amb el món. Una altra història de Catalunya és possible…

Consulta’l al catàleg Aladí!


Franco y los BorbonesTítol: Franco y los borbones. Historia no oficial de la Corona Española

Autor/a: Xavier Casals

Editorial: Ariel, 2019

Signatura: 9(46)”19″ Cas

Sinopsi: Aquest assaig reconstrueix les relacions de Franco amb membres de tres generacions diferents de la família real i revela les seves implicacions institucionals. Quina va ser la relació de Franco amb la monarquia borbònica? Aquest assaig reconstrueix les relacions de Franco amb membres de tres generacions diferents de la família real i revela les seves implicacions institucionals. Els vincles del dictador amb Alfons XIII, don Joan o don Joan Carlos marcaran l’evolució institucional de la monarquia, la instauració de la qual es realitzarà en funció dels designis del cabdill. Això donarà motiu a un complex marc d’intrigues i ambicions en múltiples direccions (polítiques, institucionals i familiars), i mostrarà els canvis en les actituds i els posicionaments de determinades personalitats en funció de les canviants conjuntures polítiques de la lluita pel poder.

Consulta’l al catàleg Aladí!


Els catalans i CubaTítol: Els catalans i Cuba

Autor/a: Oriol Junqueras

Editorial: Pòrtic, 2018

Signatura: 9(46.71)”18″ Jun

Sinopsi: Les relacions contradictòries de Catalunya amb Cuba (i amb Espanya) i els orígens del catalanisme polític, vistes per Oriol Junqueras. Amb pròleg de Josep M. Solé Sabaté i epíleg de Joaquim Roy. L’empremta de les relacions comercials, polítiques i culturals entre Catalunya i Cuba és ben viva encaraavui. A part de la memòria de tants “avis” que van anar a Cuba, les cases dels “americanos” i “indianos” que esquitxen les nostres costes, els poemes de Verdaguer o de Maragall, les havaneres, les indústries catalanes creades a partir de capitals acumulats al Carib, per exemple, en són testimoni. El llibre d’Oriol Junqueras exposa de manera diàfana aquestes complexes relacions transatlàntiques: els èxits i els fracassos, les anades i vingudes en relació amb la política dels governs de Madrid, les preses de posició dels catalans a favor i en contra de la independència de la colònia… Grans plantacions, monopolis comercials, grans fortunes, però també malalties tropicals, soledats, misèria, morts lluny de casa, enyorances…

Consulta’l al catàleg Aladí!


Una historia radical del mundoTítol: Una historia radical del mundo

Autor/a: Neil Faulkner

Editorial: Pasado & Presente, 2019

Signatura: 9(100) Fau

Sinopsi: «Una historia radical del mundo» és la nostra història. La història del 80% de la població que lluita per sobreviure en un sistema pensat per a enriquir a una minoria, enfront de la qual s’ha rebel·lat en incomptables ocasions. Faulkner ens constreny a reflexionar sobre el passat com a eina per a salvar el futur de la humanitat i del planeta. A partir del seu llibre «Dels neandertals als neoliberals», Neil Faulkner ha creat un nou artefacte d’història revolucionària. Gairebé duplicant l’extensió d’aquell ha ampliat el camp de la seva anàlisi dedicant-li especial atenció a la lluita de les dones i de les minories racials – i de qualsevol índole- a tot el món.

Consulta’l al catàleg Aladí!


Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)Títol: Topografia de la destrucció : els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)

Autor/a: Laia Arañó i Mireia Capdevila

Editorial: Ajuntament de Barcelona, Fundació Carles Pi Sunyer, 2018

Signatura: 9(46.71Bar)”19″ Ara

Sinopsi: Barcelona va ser un camp de prova dels atacs sobre la població civil que s’usarien durant la resta del segle XX en diferents conflictes per atemorir la població. El llibre ‘Topografia de la destrucció: Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)’ és el cens més complet i exhaustiu recollit fins a l’actualitat dels immobles de Barcelona afectats per les bombes. El llibre, editat per Barcelona Llibres, és el resultat de més de dos anys de recerca i investigació de Mireia Capdevila i Laia Arañó, de la Fundació Carles Pi i Sunyer, a partir del buidatge documental dels diferents fons dipositats en diversos arxius de la ciutat. En l’obra han col·laborat especialistes que donen context als bombardejos, les estratègies de defensa, les causes i les conseqüències dels atacs. S’hi documenten de manera exhaustiva les víctimes i les destruccions causades pels bombardeigs, i s’hi detallen els llocs que van rebre els impactes, les cases i els equipaments destruïts, la destrucció de béns en cada cas i el nombre d’afectats. A més, per primer cop es documenten els bombardeigs de la ciutat dels dies 21, 22, 23 i 24 de gener de 1939, la darrera setmana abans de la caiguda de la ciutat per l’ocupació franquista. El llibre recull també els bombardeigs de la Barceloneta d’octubre del 1937; el de l’Escola del Mar, el 7 de gener de 1938; el de l’església de Sant Felip Neri, el 30 de gener de 1938; el de la Catedral de Barcelona, el 19 de juliol de 1938, o els que van tenir lloc del 16 al 18 de març de 1938, entre d’altres. Els mapes geo-localitzats que s’inclouen al llibre permeten veure que els bombardejos buscaven les zones més densament poblades de la ciutat: la Barceloneta, Ciutat Vella, el Poble-sec, l’Eixample i Gràcia.

Consulta’l al catàleg Aladí!


Relacions mediterràneas a la Catalunya modernaTítol: Relacions mediterrànies a la Catalunya moderna

Autor/a: Varis artistes (Coordinació: Jaume Dantí)

Editorial: Rafael Dalmau, 2018

Signatura: 9(46.71)”15/17″ Rel

Sinopsi: La continuïtat en el temps de les relacions que Catalunya mantenia amb altres territoris de la Mediterrània fou el resultat d’aportacions provinents d’arreu del país, l’estudi de les quals posa de relleu la diversitat del desenvolupament econòmic, amb característiques pròpies a cada territori.

Consulta’l al catàleg Aladí!


ajuntament+diputacio+biblio


Novetats passades:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s