Ciències Socials

Descarrega

HerstoryTítol: Herstory: Una història il·lustrada de las mujeres

Autor/a: María Bastarós i Nacho M. Segarra

Editorial: Lumen, noviembre de 2018

Signatura: 30.055.2 Bas

Matèria: Història – Feminisme

Sinopsi: Des de la prehistòria fins el #MeToo, la història de les dones ha estat una lluita constant per conquistar nous espais de llibertat. Amb una perspectiva crítica, Herstory repassa els hits, bandades i resistències d’aquest combat, realitzat durant els segles per figures determinants i iniciatives col·lectives. Un llibre molt rigorós, inspirador i, en canvi, inacabat, perquè les pugnes de les dones segueixen vigents i sumen cada dia guerreres a les seves files.

Consulta’l al catàleg Aladí!


QueRegniLaLlibertatTítol: Que regni la llibertat. Paraules de Nelson Mandela

Autor/a: Henry Russell

Editorial: Institut Català Internacional per la Pau. Angle, 2018

Signatura: 32(68.1) Man

Matèria: Política Sud-Àfrica

Sinopsi: L’11 de febrer de 1990, Nelson Mandela va ser alliberat després de 27 llargs i duríssims anys de presó. Quatre anys després es va convertir en president en les primeres eleccions realment democràtiques a Sud-àfrica. És un referent universalment venerat en la lluita per la llibertat, la concòrdia i la igualtat. La seva peripècia i la seva fama sovint oculten l’home que bategava darrere del mite. Aquest llibre revela l’autèntica naturalesa d’aquest home a través de les seves pròpies paraules. Una extraordinària capacitat oratòria i unes conviccions inamovibles van ser les eines decisives en la seva lluita contra l’apartheid i en la creació d’un projecte nacional inclusiu per a tots els sud-africans, blancs i negres. Mandela tenia una àmplia formació i va construir arguments lògics i sòlids per combatre un règim absurd i unes lleis opressives. S’hi va enfrontar, insubornable i íntegre, enarborant les banderes de la igualtat i la democràcia. Aquesta és l’essència de la seva popularitat universal i duradora. [Compromís, fermesa i generositat.] «Aquests tres conceptes, i el lligam estret entre ells, són, ens sembla, el veritable i valuós llegat de Nelson Mandela.» (De la introducció d’Eduard Gargallo) Pròleg d’André Brink.

Consulta’l al catàleg Aladí!


LasCartasDeElenaFrancisTítol: Las cartas de Elena Francis. Una educación sentimental bajo el franquismo

Autor/a: Armand Balsebre i Rosario Fontova

Editorial: Cátedra, 2018

Signatura: 30.055.2 Bal

Matèria: Condició social – Dones

Sinopsi: Elena Francis, un personatge de ficció, es va convertir en la consellera sentimental de les espanyoles a través d’un consultori de ràdio. Encara que va ser concebut com a motor publicitari d’una empresa de productes de bellesa, la influència del programa va transcendir fins a convertir-se en un fenomen de masses del braç de la ideologia nacional catòlica. El present estudi analitza un conjunt de cartes, datat entre 1951 i 1970, que estableixen l’escenari sentimental, laboral i familiar en el qual es movien les dones de la classe treballadora. Les cartes, que en la seva majoria no es van radiar, van constituir una via de comunicació paral·lela al programa de ràdio i es van contestar particularment, ja que el seu contingut excedia la innocent consulta de bellesa per a descriure greus casos de marginació, maltractaments i frustració personal. Aquest fons documental confirma la supeditació de la dona durant la dictadura a un sistema patriarcal que li vetava la possibilitat d’equiparar-se a l’home en l’àmbit educatiu i social. Així mateix, revela les claus comunicatives que van convertir a Elena Francis en un potent altaveu ideològic que s’escoltava religiosament en els quarts de servei, els tallers de costura, les fàbriques i les cuines d’un país emmordassat.

Consulta’l al catàleg Aladí!


FascismoTítol: Fascismo. Una advertència

Autor/a: Madeleine Albright

Editorial: Paidós, 2018

Matèria: 321 Alb

Matèria: Feixisme – Política

Sinopsi: Una anàlisi personal i urgent sobre el feixisme en el segle XX i com la seva amenaça configura el món d’avui, escrit per una de les servidores públiques més admirades dels Estats Units, la primera secretària d’Estat durant el mandat de Clinton. El segle XX va ser definit pel xoc entre la democràcia i el feixisme, una lluita que va crear incertesa sobre la supervivència de la llibertat humana i va deixar milions de morts. Donats els horrors d’aquesta experiència, un podria esperar que el món rebutgés als successors espirituals d’Hitler i Mussolini en cas que sorgissin en la nostra era. Al llibre Fascismo, Madeleine Albright recorre a les seves experiències quan era nena a l’Europa devastada per la guerra i la seva distingida carrera com a diplomàtica per a qüestionar aquesta suposició. El feixisme, tal com constata Albright, no només va sobreviure durant el segle XX, sinó que ara presenta una amenaça més virulenta per a la pau i la justícia que en qualsevol altre moment des del final de la segona guerra mundial. els Estats Units, que històricament va defensar el món lliure, està liderat per un president que agreuja la divisió i genera menyspreu per les institucions democràtiques.

Consulta’l al catàleg Aladí!


LaNostraPoliciaTítol: La nostra policia. El model de seguretat a Catalunya des de 1978 fins als atemtats de 2017 i l’1 d’octubre

Autor/a: Jaume Bosch

Editorial: Eumo, 2018

Signatura: 351.74 Cor

Matèria: Mossos d’esquadra – Terrorisme – Referèndum 2017

Sinopsi: «Aquesta és la nostra policia», va dir molta gent arran dels atemptats de l’agost de 2017 i, sobretot, després dels fets de l’1 d’octubre. És un crit d’agraïment, i d’identificació i afirmació política amb uns cossos policials. Com les flors dipositades als vehicles dels Mossos i la Guàrdia Urbana a la manifestació de Barcelona pocs dies després dels atemptats. El sistema policial de Catalunya va néixer els anys vuitanta, confrontat amb el model centralista i repressor del franquisme. Des d’aleshores s’ha anat consolidant fins a substituir els cossos de seguretat de l’Estat, un fet gairebé inèdit en els darrers quaranta anys en països que no són independents. Però no tot han estat encerts. Jaume Bosch aporta elements d’anàlisi que ajuden a entendre com hem arribat fins aquí, quines resistències ha exercit i exerceix l’Estat central, i quina seguretat ha de voler una societat democràtica que s’enfronta al sorgiment d’ideologies reaccionàries, un terrorisme globalitzat i noves formes de criminalitat. Una anàlisi que es mou, com diu Rafael Ribó al pròleg, per la línia fina que relaciona el dilema entre la seguretat i la defensa de les llibertats i dels drets humans.

Consulta’l al catàleg Aladí!


ClandestinsTítol: Clandestins

Autor/a: Antoni Batista

Editorial: Angle, 2018

Signatura: 323.2(46.71) Bat

Matèria: Moviments Socials a Catalunya – Franquisme

Sinopsi: Noms falsos, pisos francs, dobles personalitats: res no era el que semblava. Els clandestins es van enfrontar a la dictadura franquista en la lluita per les llibertats polítiques i nacionals. Aquesta és la seva història, neta de falsedats i rumors interessats, lliure de revisions idealitzades. L’autor els va conèixer i va compartir-ne els escenaris. A Clandestins, Antoni Batista assumeix el risc intel·lectual d’endinsar-se a explicar-los des dels seus amagatalls i des dels seus interiors: Gregorio López Raimundo, Joan Comorera, Ramon Sunyer, Miguel Núñez, Tomasa Cuevas, Palmira Domènech, Francesc Vicens, Quico Sabaté… i tanta altra gent compromesa i valenta, amb històries gairebé increïbles que són rescatades aquí de l’anonimat i l’oblit.

Consulta’l al catàleg Aladí!


CCCatTítol: CCCat. Codi civil de Catalunya

Autor/a: Joan Egea Fernández i Josep Ferrer Riba

Editorial: Atelier, 2018

Signatura: 347 Cat

Matèria: Legislació Catalana

Sinopsi: Inclou les darreres modificacions introduïdes per les lleis 3/2017, del 15 de febrer, del llibre sisè del Codi civil de Catalunya (que ha entrat en vigor l’1 de gener de 2018) i 10/2017, de 27 de juny, de les voluntats digitals. Recull, a més, les següents disposicions:- Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya.- Llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l’àmbit del dret privat.- Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència.- Llei 4/2012, del 5 de març, del recurs de cassació en matèria de dret civil a Catalunya.- Llei 5/2009, del 28 d’abril, dels recursos contra la qualificació negativa dels títols o les clàusules concretes en matèria de dret català que s’hagin d’inscriure en un registre de la propietat, mercantil o de béns mobles de Catalunya.- Llei 21/2014, del 29 de desembre, del protectorat de les fundacions i verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública. L’obra es completa amb uns extensos índexs sistemàtic i analític que faciliten la consulta.

Consulta’l al catàleg Aladí!


ajuntament+diputacio+biblio


NOVETATS PASSADES:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s